Wandelen in de Weerribben

De Weerribben is een van de mooiste en één van de stilste natuurgebieden van Nederland

Naast varen en fietsen, kunt u ook prachtig wandelen door het natuurgebied. Trek uw wandelschoenen aan en ervaar hier vooral de rust en de ongerepte natuur: de wind die door het riet ruist, gezang van de rietzangers en karekieten. En als u een plons in het water hoort, kan het een eend zijn maar ook een otter.

Wandelen-Weerribben-Wieden-Nationalpark-5.jpg

Natuurpad ca. 3,5 km

Een wandeling door de ‘Weerribben in het klein’

Wist u dat de naam Weerribben afstamt van de veenwinning die plaatsvond in dit gebied? Op plekken waar veen af werd gegraven ontstonden er weren. Het afgegraven veen werd op de ribben gelegd, omdat het daar droog was. Het oorspronkelijke veenmoeras in dit gebied is veranderd onder invloed van de mens. Het gebied werd bijvoorbeeld ontwaterd door het graven van sloten.

In de winter wordt het riet in dit gebied gesneden. In het voorjaar schieten frisgroene stengels op en langzaam verdwijnen de vergezichten in hoge groene muren van riet. In de herfst kleurt het riet van groen naar goudbruin, klaar om weer gesneden te worden in de winter. Zo verandert de natuur mee met ieder seizoen. Het gebied is begaanbaar gemaakt met het aanleggen van bruggetjes en vlonders. Zo kunt u over dit drassige, drijvende land wandelen zonder natte voeten te krijgen. Genieten van de natuur zonder de ongemakken.

U start bij het bezoekerscentrum Weerribben en volgt vanaf daar de rode route. Onderweg vindt u informatie over het gebied op de aangegeven panelen.

53-kabouters_1883571205.jpeg

Kabouterpad voor de jongsten onder ons

Kinderen 3 t/m 6 jaar

Wist je dat hier in de buurt kabouters wonen? Overal zie je kaboutersporen. Kleine voetafdrukken in het zand, wielsporen van een kruiwagentje, en soms zelfs een kabouterdrolletje. Echt waar! Kaboutermannetjes en kaboutervrouwtjes zijn heel aardig en ze zijn de hele dag druk in de weer. Waarmee? Als je het kabouterpad loopt kom je daar vanzelf achter.

Vergeet onderweg niet te zoeken naar kaboutersporen! En met een beetje geluk kom je een echte kabouter tegen…Het kabouterpad is een paaltjesroute voor kinderen van 3 t/m 6 jaar. De kinderen krijgen in Buitencentrum Weerribben een knapzak gevuld met lekkers. Daarnaast krijgen ze een rode puntmuts op en schminken ze hun wangen rood. De begeleider krijgt een rugzak met een aantal toebehoren voor onderweg en een Kabouterboek met uitleg en opdrachten.

Weerribben-Wieden 2020 ©MarketingOost Nationaal Park en veenhart (1).jpg

Route wandelen door de Weerribben

Ca. 19,5 km

Ossenzijl

Je loopt een aantal kilometer langs de oever van de Kalenbergergracht. Het dunne riet dat hier groeit wordt vaak gebruikt als bedekking op de kap en houten achtkant van molens. Aan deze gracht liggen Ossenzijl en Kalenberg, een vaardorp dat tot eind jaren vijftig alleen per boot bereikbaar was. Aan de Hoogeweg zie je (op nummer 2) een voormalig vervenershuisje.

Poldermolens aan de Hoogeweg

Aan de Hoogeweg zie je ook verschillende negentiende-eeuwse landarbeiderswoningen. Hier woonden ooit keuterboertjes die ’s winters geld verdienden met het snijden van riet of graven van veen. Ook staan aan deze weg nog drie molens. De Wicher is een spinnenkopmolen uit 1982 die het omliggende gebied bemaalt. De molen is een vervanging van
een soortgelijke molen die hier in 1943 werd afgebroken. Tevens zie je de Tjasker Kalenberg uit 1963 en de Tjasker Ossenzijl uit 1977. Beide zijn nog steeds maalvaardig, ze voorzien het omringende veen van water.

Bekijk hier de route

Rottige Meenthe, ca. 14 km

Route lopen langs de Linde

Op de grens van Overijssel en Friesland ligt een prachtig uitgestrekt en waterrijk landschap met eeuwenoude dorpjes. 

Unieke driewegsluis

Met deze route loopt u door het eeuwenoude dorpje Oldemarkt. Hier ziet u de o.a. nog een monumentaal zeventiende-eeuws woonhuis met trapgevels en de indrukwekkende Hervormde Kerk, die oorspronkelijk uit de vijftiende eeuw dateert. Vanuit het dorp wandelt u tussen de weilanden door naar een van de weinige driewegsluizen in Nederland: hij verbindt De Linde met de Helomavaart. Dorp en natuur op z'n best. 

Rottige Meente

In het natuurreservaat de Rottige Meente ziet u een prachtige mix van water en land, riet en bloeiende graslanden. In de Rottige Meente leven zelfs de otters, die vanuit de Weerribben zijn komen aanzwemmen. Dat is wel echt bijzonder!